Mai multi europarlamentari au cerut marti, in plenul Parlamentului European, suspendarea asistentei macrofinanciare in valoare de 100 de milioane de euro, aprobata in luna iulie, din cauza stagnarii reformelor, persistentei coruptiei si derapajelor democratice din Republica Moldova. Unul din principalele argumente ale eurodeputatilor a fost, insa, modificarea sistemului electoral in pofida recomandarilor Comisiei de la Venetia si a Bruxellesului, informeazaRadio Chisinau.

Parlamentul EuropeanFoto: europarl.ro

Pe de alta parte, alti europarlamentari au afirmat ca suspendarea asistentei financiare ar spori influenta Rusiei in Republica Moldova.

Parlamentarii europeni au discutat un raport prezentat de comisarul european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Christos Stylianides care a mentionat ca sprijinul financiar va fi acordat Republicii Moldova in functie de cum autoritatile vor respecta angajamentele asumate. Oficialul a aratat ca sunt necesare eforturi suplimentare in lupta impotriva coruptiei, reforma justitiei si de o democratie puternica.

Comisarul european a aratat ca Bruxellesul a stopat finantarea unui program in domeniul justitiei din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plati. Sprijinul financiar de 100 de milioane de euro va depinde de indeplinirea angajamentelor, a declarat Christos Stylianides.

Subiectul privind situatia din Republica Moldova a provocat dezbateri de mai bine de o ora in Parlamentul European, iar cateva zeci de europarlamentari au luat cuvantul. Majoritatea au criticat stagnarea reformelor, persistenta coruptiei, atacurile asupra mass-media independente si a oponentilor politici din partea guvernarii. Un subiect aparte al discutiilor a tinut de reforma sistemului electoral, fiind considerata de mai multi europarlamentari ca fiind periculoasa pentru o tara democratica.

Autoritatile de la Chisinau au neglijat recomandarile organizatiilor internationale, iar pentru aceasta Uniunea Europeana ar trebui sa suspende acordarea asistentei macrofinanciare, a declarat europarlamentarul roman, din partea PPE, Cristian Preda.

Pe de alta parte, alti vorbitori au mentionat ca sprijinul financiar este acordat cetatenilor si nu conducerii de la Chisinau, iar modificarea sistemului electoral tine de dreptul suveran al tarii. De asemenea, mai multi europarlamentari au atentionat ca suspendarea asistentei ar arunca Republica Moldova in sfera de influenta a Rusiei.

Parlamentul va supune votului raportul discutat intr-o alta sedinta.