Atacul terorist din Las Vegas de duminica in urma caruia 59 de oameni au murit, iar alti 527 au fost raniti, a reaprins dezbaterea privind dreptul de a detine o arma in Statele Unite, relateaza CNN. Potrivit ONG-ului Gun Violence Archive, 11.650 de persoane au murit ucise de gloante in SUA de la inceputul anului pe pamant american (fara a numara sinuciderile), unde s-au produs 273 de masacre in masa.

Colectie de armeFoto: youtube.com

Americanii detin aproape jumatate din numarul de arme (650 de milioane) care pot fi purtate de civili

Numarul armelor de foc disponibil civilor americani este estimat la 310 milioane, potrivit unui raport din 2009 al Institutului National de Justitie. Pe locul doi se afla India cu doar 46 milioane. Potrivit unui sondaj din Elvetia, numarul armelor civile a crescut cel mai mult din 2007 pana in prezent. Productia armelor de foc a continuat sa creasca la nivel global, in ciuda efectelor dezastruoase pe care acestea le au.

Americanii detin mai multe arme pe cap de locuitor decat cetatenii oricarei alte tari

Patru din zece americani spun ca detin o arma sau traiesc intr-o casa in care se afla arme, potrivit unui studiu recent al Pew Center. 48% dintre americani au spus ca au crescut intr-o casa cu arme. Potrivit unui sondaj, 66% dintre posesorii de arme au spus ca au mai multe arme de foc, iar trei sferturi spun ca nu isi pot imagina sa traiasca fara o arma. Pe locul doi la numarul de arme pe cap de locuitor se afla Yemen.

In Statele Unite au avut loc 31% din totalul global al impuscaturilor in masa

Inainte de atentatul de duminica, atacul din Orlando din 2016 a fost cel mai mortal incident armat din istoria moderna a Statelor Unite cu 49 de oameni ucisi. In 2012, Adam Lanza si-a omorat mama dupa care a pornit spre scoala primara Sandy Hook din Newtown, Connecticut unde a impuscat mortal 20 de copii si sase adulti. In 2007, 32 de persoane au murit in masacrul de la Universitatea Virginia Tech. Dupa aceste incidente au inceput dezbaterile asupra unui control al armelor, dar cererile pentru acestea au crescut. Donald Trump a semnat in februarie un document care anula o lege data de Obama prin care persoanele cu probleme mentale grave nu au dreptul sa detina arme. La polul opus, in Australia au existat doar patru impuscaturi in masa intre 1987 si 1996. Dupa aceste incidente opinia publica a decis impotriva posesiei de arme, iar Parlamentul a votat legi mult mai dure. In Australia nu a mai avut loc niciun incident armat in masa de atunci.

Numarul crimelor realizate cu arme este de 25 de ori mai mare in SUA decat in oricare alta tara dezvoltata

Majoritatea americanilor care detin arme spun ca le au pentru propria protectie, insa majoritatea deceselor provocate de arme sunt atribuite auto-agresiunii. Sinuciderile provocate cu arme sunt de opt ori mai mari in SUA decat in oricare alta tara dezvoltata.

La nivel global, tarile cu cea mai mare rata a crimelor in care sunt utilizate arme se afla in America Centrala si de Sud

La acest capitol, Statele Unite au mai putine crime in care s-au folosit arme decat vecinii din sud. El Salvador este in prezent tara in care au loc cele mai multe crime cu arme de foc, potrivit unui sondaj al Small Arms. Intre 2010 si 2015, Honduras, Venezuela si El Salvador au ocupat primele pozitii in topul omuciderilor la nivel mondial.