Grupari de "autoaparare" au ucis incepand de luna trecuta in Malawi sase persoane suspectate de populatie ca au baut sau au incercat sa bea sange uman in cadrul unor ceremonii de magie neagra, scrie AFP.

Acesti prezumtivi "vampiri" au fost omorati in bataie de multimi furioase de oameni in cadrul a trei incidente distincte care au avut loc in districtul Mulanje, in sudul tarii, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, James Kadadzera.

In cadrul ultimului incident, duminica, doua persoane au fost linsate deoarece erau "suspectate ca au baut sange", a aratat Kadadzera.

Intr-un alt episod violent, un lider local a fost ucis dupa ce a fost acuzat ca era complice cu "bautorii de sange", a adaugat acesta.

"Nu exista nicio dovada legata de existenta acestor bautori de sange si nimeni nu a reclamat la politie", a precizat James Kadadzera, "acuzam aceste populatii locale ca au vrut sa-si faca singure dreptate".

Politia a mobilizat o suta de oameni pentru a restabili calmul in regiune.

In urma acestor incidente, ambasada SUA in Malawi a anuntat ca a ordonat unei echipe de voluntari ai Peace Corps sa paraseasca districtul Mulanje.

Existenta vampirilor face obiectul unor zvonuri si incidente recurente in Malawi, mica tara din Africa unde credintele traditionale raman foarte ancorate in randul populatiei.

In anii 1970, guvernul fostului dictator Kamuzu Banda a fost acuzat ca a omorat locuitori dintr-un cartier din Blantyre pentru a le vinde sangele in Africa de Sud vecina.

In 2003, politia a retinut pentru scurt timp un ziarist care a difuzat la radio un interviu cu un barbat care pretindea ca satul sau este vizitat de vampiri.