Denuntata drept "liberticida" de opozanti, criticata de experti ai ONU, legea antiterorista adoptata marti in Franta a starnit prea putine dezbateri publice in tara drepturilor omului, traumatizata de un val de atentate fara precedent, scrie AFP.

La doua zile dupa uciderea a doua tinere de un barbat care a strigat Allah Akbar in gara din Marsilia si descoperirea unei bombe artizanale in centrul Parisului, deputatii francezi au aprobat o inasprire inedita a legislatiei privind lupta impotriva coruptiei.

In acest nou cadru, autoritatea administrativa, in special prefectii, vor avea puteri sporite in detrimentul judecatorilor: textul faciliteaza perchezitiile, arestul la domiciliu, inchiderea lacasurilor de cult suspecte, controlul identitatii la granite etc.

Dar, desi discutiile in Parlament au fost aprinse - pentru a cere renuntarea la lege, din partea extremei stanga, sau intarirea sa, pe spectrul de dreapta - majoritatea francezilor pare de acord, spre disperarea aparatorior drepturilor omului.

Peste jumatate dintre francezi (57%) sustin textul, chiar daca 62% dintre ei cred ca va exista o "tendinta de deteriorare a libertatilor", potrivit unui sondaj recent al Fiducial/Odoxa.

Legea vizeaza posibilitatea preluarii controlului in cazul starii de urgenta, instaurata dupa atentatele din 13 noiembrie 2015 si prelungit de sase ori in fata succesiunii atacurilor jihadistilor soldate cu 241 de morti si sute de raniti in intreaga tara.

In ultimii doi ani au avut loc peste 4.300 de perchezitii si 600 de arestari la domiciliu.