Administratia Trump expulzeaza 15 diplomati cubanezi, acuzand ca guvernul de la Havana ca nu a reusit sa protejeze personalul american de atacurile misterioase care le-au afectat auzul, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Diplomatii cubanezi au la dispozitie 7 zile pentru a pleca.

"Ne mentinem relatiile diplimatice", a spus secretarul american de stat Rex Tillerson intr-un comunicat de presa, dar "expulzarile", au fost hotarate din cauza "incapacitatii Cubei de a lua masuri pentru a-i proteja pe diplomatii nostri", a adaugat acesta potrivit AFP.

22 de diplomati americani au fost afectati de atacurile misteriase, in urma carora ar fi semnalat probleme de auz.

Statele Unite au suspendat vineri, 29 septembrie, pe o perioada nedeterminata, acordarea de vize de rutina pentru Cuba si a rechemat "mai mult de jumatate" dintre diplomatii de la Havana.

Potrivit primelor informatii ale anchetatorilor americani, diplomatii au fost atacati cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lasate in sau in apropiere de casele diplomatilor.

Nu este clar daca acestea au fost gandite ca o arma sau daca au servit si alt scop si nici daca au fost instalate de Cuba sau de o tara terta, de exemplu Rusia, fara ca Havana sa fie la curent.

Pasii facuti de administratia presedintelui Donald Trump marcheaza o noua lovitura a politicii de apropiere a predecesorului sau, Barack Obama, dintre Washington si Havana.