Serviciul rus de informatii FSB (fostul KGB) vrea ca până în decembrie să construiască un gard urias care sa separe peninsula Crimeea, anexata ilegal de Rusia, de Ucraina, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA citat de Rador.

Potrivit anunțului publicat de contraspionajul rus, gardul va avea 49,5 kilometri, ceea ce înseamnă de șase ori mai mult decât granița terestră a Crimeei cu Ucraina.

"Tot acest proiect arată a corupție. Din punctul de vedere al securității, nu are sens” – a declarat pentru ziarul polonez un ziarișt din Crimeea, de la radio Krim Realia.

În afară însă de granița directă terestră, contraspionajul intenționează să facă un gard de metal de-a lungul litoralului Sivaș (numită și Marea Putredă) – în continuarea golfului Mării de Azov, care separă partea nord-estică a peninsulei de Ucraina. În multe locuri ea poate fi trecută pe jos, deși noroiul este până la genunchi. În prezent, pe acolo trec traficanții în ambele părți, precum și diversioniștii și spionii – tot în ambele părți. Lungimea acestui litoral este de trei ori mai mare decât gardul discutat.

"Construirea gardului va servi la împărțirea banilor între ofițerii FSB interesați. În Rusia se fac peste tot economii, dar în Crimeea există tot timpul fonduri" – spune ziaristul.

Săptămâna trecută, ziariștii din Moscova au descoperit în parte deschisă (nesecretă) a proiectului rus de buget pe anul viitor că au dispărut cheltuielile destinate „ajutorului umanitar pentru teritoriile separate”. Așa este conspirată în buget finanțarea Donbasului. În loc ca fondurile să meargă în Donețk și Lugansk, au fost îndreptate spre Crimeea. Economiștii ruși îndeamnă în plus la majorarea impozitării combustibililor, pentru a se strânge bani necesari peninsulei.

Până în anul 2020, Kremlinul a planificat cheltuielile în Crimeea la circa 1,2 miliarde dolari, în principal pentru proiecte de infrastructură. Nu se știe la cât se vor ridica cheltuielile destinate dezvoltării peninsulei în părțile secrete ale bugetului.

Rusia continuă si construirea podului care va lega Crimeea de Rusia terestră. Podul a devenit simbolul corupției, așa cum are șansa să devină și gardul de la frontieră, scrie RZECZPOSPOLITA , citata de Rador.