Bilantul deceselor provocate de seismul devastator cu magnitudinea 7,1 grade care s-a produs in apropiere de capitala statului Mexic la jumatatea lunii septembrie a urcat la 360, potrivit unui anunt publicat sambata de autoritati, scrie Agerpres citand agentiile DPA si Xinhua.

219 persoane au murit in capitala Ciudad de Mexico, un oras intens populat unde au fost inregistrate cele mai multe pierderi de vieti omenesti, a indicat directorul Agentiei nationale pentru protectia civila, Luis Felipe Puente.

Epicentrul cutremurului de la 19 septembrie, care s-a produs la ora locala 13.14 (18.14 GMT), a fost situat in apropiere de granita dintre statele Puebla si Morelos (centru), la o adancime de 51 de kilometri, potrivit Serviciului de prospectare geologica al Statelor Unite (US Geological Survey - USGS). In Morelos au decedat 74 de persoane, iar in Puebla au fost inregistrate 45 de victime.

In urma eforturilor de salvare si recuperare a trupurilor de sub daramaturi, ultimele victime au fost gasite in State of Mexico (15), Guerrero (6) si Oaxaca (1).

Primarul capitalei Ciudad de Mexico, Miguel Angel Mancera, a declarat ca 25 de persoane sunt inca spitalizate, patru dintre acestea fiind in stare grava, iar doua dintre trupurile recuperate nu au fost inca identificate.

38 de cladiri s-au prabusit in diferite regiuni ale capitalei, iar alte zeci sunt in pericol de colaps si urmeaza sa fie demolate.

Pe 7 septembrie, un alt cutremur, ce a avut magnitudinea de 8,2 grade, cel mai puternic din ultimul secol care a lovit Mexicul, a provocat moartea unui numar de aproximativ 100 de persoane, iar peste 200 au fost ranite. Epicentrul acestuia a fost situat la 730 de km de capitala, in largul oceanului.

La inceputul saptamanii, presedintele Enrique Pena Nieto a estimat ca eforturile de redresare in urma seismelor vor depasi 2 milliarde de dolari americani.

Seismul violent cu magnitudinea de 7,1 s-a produs in centrul Mexicului la 19 septembrie, la exact 32 de ani dupa cutremurul de pamant din 1985 care a facut peste 10.000 de victime.

Situat la intersectia dintre cinci placi tectonice, Mexicul este una dintre tarile cu cea mai intensa activitate seismica.