Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat sambata ca serviciile de informatii israeliene Mossad au avut un rol in organizarea controversatului referendum privind independenta Kurdistanului irakian, relateaza Agerpres citand AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Criticand faptul ca etnicii kurzi din Irak au sarbatorit referendumul cu steaguri israeliene in mana, Erdogan a declarat: "Aceasta arata un lucru, aceasta administratie are o istorie comuna cu Mossad-ul, ei avanseaza mana in mana".

In timp ce scrutinul a fost larg criticat pe plan international, Israelul este singura tara care s-a pronuntat in mod public in favoarea unui stat kurd independent.

"Va dati seama ce-ati facut? Doar Israelul va sustine", a adaugat Erdogan, adresandu-se liderilor kurzi irakieni in cadrul unui discurs televizat rostit la Erzurum (est).

La referendumul initiat de catre presedintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, majoritatea masiva a kurzilor au votat in favoarea independentei regiunii.

Ankara, partener comercial important al Kurdistanului, se opune ferm infiintarii unui stat kurd la frontiera sa, de teama ca nu cumva aceasta sa-i atraga si pe kurzii separatisti care duc o miscare de insurgenta in sud-estul Turciei.