Turcia a inaugurat sambata la Mogadishu, capitala Somaliei, o baza militara, pe care presa de la Ankara o descrie ca fiind cea mai mare baza a acestei tari din strainatate, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Turcia deschide o baza militara in SomaliaFoto: Captura YouTube

Ceremonia de inaugurare a fost prezidata de premierul somalez, Hassan Ali Khaire, si de seful statului major turc, generalul Hulusi Akar, aflat in vizita in aceasta tara africana, informeaza agentia Anadolu, preluata de EFE.

"Aceasta baza militara va servi la constituirea unei armate puternice, capabila sa apere patria. Totodata, aici va fi oferita pregatire pentru cresterea capacitatii armatei in lupta cu terorismul", a spus oficialul somalez.

Canalul turc NTV a precizat ca baza va gazdui 200 de soldati turci, care vor efectua misiuni de antrenament pentru colegii somalezi, iar ziarul turc Sabah arata ca este vorba "de cea mai mare baza a Turciei din strainatate".

In prezent, Turcia dispune de baze in Qatar si in apropiere de Mosul, in nordul Irakului.

Armata somaleza se confrunta cu islamistii shebab afiliati Al-Qaida. Militiile shebab au jurat sa doboare fragilul guvern central somalez. Ele au fost alungate din capitala acestei tari si au pierdut apoi principalele lor bastioane. Dar controleaza inca vaste zone rurale de unde conduc operatiuni de gherila si atentate sinucigase, in capitala sau contra unor baze militare, somaleze sau straine.