Statele Unite "nu recunosc referendumul "unilateral" pentru independenta Kurdistanului irakian si indeamna toate partile la "dialog" si retinere, a afirmat vineri secretarul de stat Rex Tillerson, citat de AFP.

"Votul si rezultatele sunt lipsite de legitimitate, iar noi continuam sa sustinem un Irak unit, federal, democratic si prosper", a afirmat seful diplomatiei de la Washington intr-un comunicat. "Statele Unite cer tuturor partilor, inclusiv vecinilor Irakului, sa respinga orice masura unilaterala si orice recurgere la violenta", a adaugat el, potrivit Agerpres.

Rex Tillerson si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea pentru "posibilele consecinte negative ale acestei masuri unilaterale".

"Indemnam autoritatile kurde irakiene sa respecte rolul constitutional al guvernului central si indemnam guvernul central sa respinga amenintarile sau orice aluzie la o posibila recurgere la forta", a continuat secretarul de stat, cerandu-le tuturor actorilor "sa ramana concentrati in lupta pentru a invinge" gruparea jihadista Stat Islamic (SI).

SUA au respins dinainte referendumul organizat luni in Kurdistanul irakian, apreciind ca risca sa destabilizeze regiunea.

Votul "da" pentru independenta a obtinut o majoritate covarsitoare cu ocazia referendumului initiat de presedintele regiunii autonome a Kurdistanului, Masoud Barzani.

Desi autoritatile kurde au dat asigurari ca nu vor proclama automat independenta, Bagdadul a exclus pentru moment orice dialog si a taiat legaturile aeriene intre Kurdistanul irakian si strainatate in semn de represalii.