Statele Unite au suspendat vineri, pe o perioada nedeterminata, acordarea de vize de rutina pentru Cuba, si a rechemat "mai mult de jumatate" dintre diplomatii de la Havana, in urma unei serii de atacuri misterioase care au vizat personalul ambasadei lor, a anuntat un inalt oficial din Departamentul american de Stat, citat de AFP. Un oficial din guvernul cubanez a reactionat la scurt timp afirmand ca decizia SUA este "precipitata" si "va dauna relatiilor" dintre Washington si Cuba.

"Consideram ca decizia anuntata astazi (vineri) de guvernul Statelor Unite, prin intermediul Departamentului de Stat, este precipitata si va dauna relatiilor bilaterale", a comentat responsabila pentru relatiile cu Statele Unite din cadrul Ministerului cubanez de Externe, Josefina Vidal, citata de postul national de televiziune, potrivit Agerpres.

Josefina Vidal a mai afirmat ca "guvernul cubanez nu are nicio responsabilitate in aceasta presupusa afacere si isi respecta riguros obligatiile legate de Conventia de la Viena", referitoare la "protectia integritatii functionarilor straini acreditati" in insula, "fara exceptie, precum si a familiilor acestora".

Pe de alta parte, Departamentul de Stat al SUA indeamna cetatenii americani sa evite sa mearga pe insula.

"Atat timp cat Guvernul din Cuba nu va putea asigura securitatea personalului guvernamental american din Cuba, Ambasada noastra va fi limitara la personalul indispensabil, pentru a minimaliza riscul de expunere", a spus oficialul american, potrivit news.ro.

Aproximativ 20 de angajati ai Guvernului american au fost tratati pentru simptome ce sugereaza un atac sonic, ce ar fi vizat personalul diplomatic din Cuba, a anuntat Departamentul de Stat.

Atacurile au fost anuntate prima data de presa americana in aceasta vara, cand SUA au expulzat doi diplomati ai Havanei de la Washington.

De asemenea, cel putin doi canadieni au prezentat simptome.

Victimele, dintre care o parte au fost retrase din Cuba, au primit ingrijiri medicale in SUA sau de la medici americani din Cuba.

FBI si Serviciul de Securitate Diplomatica au demarat o ancheta privind incidentul.

Potrivit primelor informatii ale anchetatorilor americani, diplomatii au fost atacati cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lasate in sau in apropiere de casele diplomatilor.

Nu este clar daca acestea au fost gandite ca o arma sau daca au servit si alt scop si nici daca au fost instalate de Cuba sau de o tara terta, de exemplu Rusia, fara ca Havana sa fie la curent.

Locuintele personalului diplomatic american sunt gestionate sau detinute de Guvernul cubanez, care a subliniat, intr-un comunicat, ca Havana "nu a permis niciodata si nici nu va permite ca teritoriul cubanez sa fie folosit pentru orice fel de actiuni impotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fara exceptie".