Conservatorii la putere in Polonia au infiintat o comisie parlamentara insarcinata sa examineze valoarea compensatiilor legate de-Al Doilea Razboi Mondial pe care le cer Germaniei, a anuntat vineri presedintele acestei comisii, scrie AFP.

Sejm, camera inferioara a parlamentului polonezFoto: Wikipedia / sejm.gov.pl

"Vrei sa ne demaram activitatea in parlamentul polonez care se va incheia cu o analiza a sumei estimate pe care Germania o datoreaza Poloniei", a declarat seful comisiei, Arkadiusz Mularczyk, pentru agentia poloneza de presa PAP, potrivit Agerpres.

Acest parlamentar din cadrul partidului conservator Lege si Justitie (PiS) a adaugat ca nu a fost stabilit niciun termen legat de rezultatul evaluarii.

Chestiunea compensatiilor de razboi germane, considerata ca incheiata de mai multi ani, a fost relansata la 28 iulie de seful partidului conservator nationalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski.

In cursul lunii septembrie, premierul polonez, Beata Szydlo, provenita tot din randurile PiS, a apreciat ca tara sa are "dreptul" la compensatii.

Purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, a raspuns la acea data ca problema a fost reglata deja cand "Polonia a adoptat o decizie cu caracter obligatoriu, in august 1953 (...), pentru a renunta la noi compensatii de razboi".

Guvernul conservator de la Varsovia contesta validitatea acordului din 1953, un dictat impus de Uniunea Sovietica, in opinia sa.

La jumatatea lunii septembrie, presedintele german, Frank-Walter Steinmeier, si omologul sau polonez, Andrzej Duda, au convenit ca este necesara o "discutie calma" pentru a trata aceasta chestiune.

Ministerele poloneze de externe si de interne au estimat ca potentialele compensatii s-ar putea ridica la 1.000 de miliarde de dolari (850 de miliarde de euro).

In timpul razboiului, Polonia a fost prinsa intre doua fronturi, deschise de Germania nazista si Uniunea Sovietica. Circa sase milioane de polonezi, dintre care vreo trei milioane de evrei, au fost ucisi sub ocupatia nazista din perioada 1939-1945, iar capitala Varsovia a fost distrusa complet.

Potrivit unui recent sondaj, 51% dintre polonezi se opun pretentiilor de compensatii din partea Germaniei, in timp ce 24% sunt favorabili.

La inceputul lunii, episcopii puternicei Biserici Catolice poloneze au adresat un avertisment guvernului conservator nationalist in legatura cu riscul "de a anihila" increderea si reconcilierea germano-poloneze.