Papa Francisc a anuntat vineri, pe Twitter, ca tema urmatoarei Zile Mondiale a Comunicarii va fi lupta impotriva "fake news" (stirile false), relateaza AFP, preluata de news.ro.

Aceasta zi, instituita dupa Conciliul de la Vatican II, este sarbatorita in fiecare an, in primavara, iar tema sa este, in general, comunicata pe 24 ianuarie, cu ocazia Sfantului Francisc de Sales, patronul jurnalistilor.

Insa anul acesta, Papa a anuntat in avans tema, ce are la baza un verset din Evanghelie: "Adevarul va va face liberi". Aceasta tema "face referire la fake news", informatiile nefondate care contribuie la generarea si alimentarea unei polarizari puternice a opiniilor", a explicat Vaticanul intr-un comunicat.

In conditiile in care gigantii retelelor de socializare, institutiile si politica "au inceput sa infrunte acest fenomen, Biserica vrea sa ofere o contributie, propunand o reflectie asupra cauzelor, logicii si consecintele dezinformarii in presa", se adauga in text.

Demersul vizeaza si sa "promoveze un jurnalism profesional, care cauta intotdeauna adevarul, si, deci, un jurnalism al pacii, care favorizeaza intelegerea intre persoane", a insistat Sfantul Scaun.

Pontiful argentinian insista regulat asupra responsabilitatii presei intr-o lume suprainformata, in termeni uneori duri. "Informatia buna poate distruge zidurile fricii si indiferentei", a spus el in aprilie.