Polonezii vor putea incepand din 2018 sa isi foloseasca telefonul mobil in locul cartii de identitate, a anuntat vineri Anna Strezynska, ministrul pentru Afaceri Digitale din aceasta tara, relateaza Agerpres.

Consiliere psihologica prin telefonFoto: pexels.com

Noua aplicatie va fi disponibila cel mai tarziu spre sfarsitul primului trimestru al anului 2018, a adaugat ministrul polonez, cu ocazia unei vizite pe care a intreprins-o in Nowy Wisnicz, unul dintre cele patru orase in care acest program este testat in prezent.

"Sper ca polonezii, cunoscuti in Europa pentru deschiderea pe care o au fata de noile tehnologii, vor fi lideri in randul utilizatorilor acestei aplicati", a spus Anna Strezynska, citata de agentia de presa PAP.

Pentru a putea sa se foloseasca de telefonul mobil pentru a-si confirma identitatea, de exemplu in fata unui politist, mai multe modificari ale legilor in vigoare se afla in prezent in pregatire in Polonia si vor trebui sa fie aprobate apoi de Guvern si de Parlament, a precizat pentru AFP Karol Manys, purtator de cuvant al Ministerului pentru Afaceri Digitale.

Documentul in sine nu va fi continut in telefon, ci stocat in cloud si va putea fi accesat gratie unui cod unic primit prin SMS, la fel cum se procedeaza deja pentru activarea serviciilor bancare.

Cartea de identitate va fi doar primul document utilizabil in aceasta maniera. Permisul de conducere a vehiculelor, certificatul de inmatriculare, carnetul de student si adeverinta ce atesta provenienta unei persoane dintr-o familie numeroasa vor deveni si ele disponibile prin aceeasi procedura, a adaugat ministrul polonez.

Sisteme asemanatoare exista deja in cateva tari europene, precum Estonia si Austria, a precizat Karol Manys. Introducerea lor graduala in Polonia, care se adreseaza in primul rand tinerilor care traiesc in stransa "simbioza" cu telefonul lor mobil, nu suprima obligativitatea legala pentru cetatenii polonezi de a detine documentele de identitate traditionale.