Militanti favorabili referendumului de autodeterminare din Catalonia, interzis de autoritatile spaniole dar pe care liderii separatisti catalani vor sa-l organizeze duminica, au inceput vineri seara sa ocupe scolile ce urmeaza sa serveasca drept sectii de votare, pentru a garanta desfasurarea scrutinului, au constatat corespondentii AFP la Barcelona.

Catalanii, hotarati sa organizeze duminica referendumul de independentaFoto: Captura YouTube

Jurnalistii AFP au observat ocuparea a doua scoli din centrul orasului, in timp ce o "platforma de scoli deschise pentru referendum" posta pe reteaua Twitter imagini cu mai multe alte scoli ocupate.

Spania, care se confrunta de foarte mult timp cu spectrul independentei Tarii Bascilor (nord), traieste in septembrie cea mai grava criza politica din ultimii 40 de ani.

In 6 septembrie, Parlamentul catalan a adoptat o lege pentru a organiza acest referendum, in ciuda interdictiei date de Curtea Constitutionala.

Guvernul regional catalan condus de Carles Puigdemont pare decis sa mearga inainte, in ciuda numeroaselor avertismente ale autoritatilor.

Chiar daca sunt divizati in privinta independentei, o majoritate a catalanilor doreste un referendum legal. Cum este cazul starului FC Barcelone Gerard Pique, care a anuntat ca va vota.

Dar guvernul conservator Mariano Rajoy si justitia par decise sa interzica acest scrutin, chiar si prin blocarea accesului la birourile de vot de catre fortele de ordine amplasate masiv in regiune, cu peste 10.000 de politisti si garzi civile trimise ca intariri.

Banca Spaniei estimeaza ca tensiunile din Catalonia, care reprezinta aproape 20% din PIB-ul spaniol reprezinta un "risc" pentru cresterea economica a Regatului.