Interdictia portului valului islamic integral in locuri publice intra in vigoare duminica in Austria, o masura adoptata de coalitia centrista la putere intr-un context de vii dezbateri legate de integrare si locul religiei musulmane, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta interdictie a valului integral (burqa sau niqab), existenta deja in Franta, Belgia sau Bulgaria, se inscrie in cadrul unei legi "de integrare" votata in mai de Parlament.

Imigratia si locul islamului in societatea austriaca sunt printre cele mai importante teme in campania pentru alegerile parlamentare din 15 octombrie in Austria.

Tanarul ministru conservator al Afacerilor Externe si Integrarii, Sebastian Kurz, care a fost unul dintre promotorii acestei legi, este bine plasat pentru a castiga alegerile, in fata extremei drepte (FPO) care se afla umar la umar cu SPO.

"Imigratia din acesti ultimi ani este pe punctul de a schimba tara de o maniera mai degraba negativa decat pozitiva", a declarat in aceasta saptamana Kurz, 31 de ani, caruia FPO ii reproseaza ca ii copiaza linia intransigenta privind imigratia.

Rezerve legate de aceasta lege au fost emise de o parte a comunitatii musulmane dar si de asociatiile de turism, care se tem ca masura va descuraja clientii din tarile arabe, in special cei circa 100.000 de turisti sauditi care vin in fiecare an in Austria, in special in Viena si regiunea Salzburg.

Amenzile ajung pana la 150 de euro.