Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut interzicerea accesului in institutie pentru angajatii si lobby-stii gigantului agrochimiei Monsanto, dupa refuzul acestuia de a participa la o audiere, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Refuzul exprimat de Monsanto, intr-o scrisoare adresata presedintelui PE si liderilor grupurilor politice, "arata o lipsa de intelegere si de respect profunde fata de o institutie publica democratic aleasa", a declarat un purtator de cuvant al Parlamentului.

Presedintii grupurilor au "adoptat ieri o recomandare catre Secretarul General pentru a interzice accesul in PE pentru reprezentantii Monsanto", a explicat acesta.

Secretarul general trebuie acum sa "redacteze o nota care va fi supusa marti aprobarii chestorilor" Parlamentului, care sunt responsabili pentru chestiuni administrative si financiare.

La audierea din 11 octombrie, eurodeputatii voiau sa intrebe compania despre "Monsanto papers", documente declasificate de justitia americana si care arata, potrivit presei, ca grupul american a intervenit in activitatea de redactare a unor studii stiintifice.

Monsanto si-a argumentat absenta prin faptul ca "nu are sentimentul ca o astfel de discutie este forumul potrivit pentru a aborda astfel de subiecte".

Monsanto comercializeaza in special RoundUp, un produs al carui principiu activ este glifosatul, un erbicid in centrul unei controverse in Europa.

Licenta europeana pentru glifosat expira la finele lui 2017 iar dezbaterea pentru reinnoirea sa face ravagii in cadrul UE.

Comisia Europeana, care recomanda reautorizarea pentru 10 ani, doreste ca statele membre sa se pronunte rapid pentru sau contra, intr-un vot cu majoritate calificata.

Agentia europeana pentru securitatea alimentelor (Efsa) a fost acuzata recent ca a reprodus argumentele producatorilor de pesticide, printre care si Monsanto, intr-un raport asupra glifosatului care a servit drept baza pentru recomandarea reinnoirii licentei de catre Comisie.