Presedintele rus Vladimir Putin efectueaza joi o vizita in Turcia, unde poarta discutii cu presedintele Recep Tayyip Erdogan despre situatia din Irak, Siria si decizia Ankarei de a achizitiona sistemul rus de aparare antiracheta de tip S-400, relateaza The Associated Press.

Putin efectueaza aceasta vizita in contextul in care Turcia si Rusia isi consolideaza relatiile, in pofida faptului ca sustin tabere opuse in razboiul din Siria, dupa o criza in urma doborarii unuii avion militar rus de catre fortele aeriene turce in 2015 la frontiera siriano-turca.

Televiziunea turca a transmis in direct sosirea la Ankara a lui Putin, care a dat mana cu un sir de oficiali turci si rusi dupa ce a coborat din avion.

Moscova il sustine pe presedintele sirian Bashar al-Assad, in timp ce Ankara i-a sustinut pe inamicii acestuia inca de la inceputul razboiului civil sirian, in urma cu sase ani.

Insa Rusia si Turcia, impreuna cu Iranul, lucreaza in prezent la stabilirea unor zone de "dezescaladare" in Siria, carora li se atribuie o reducere a intensifatii confruntarilor armate.

Ankara, care lupta de mai bine de trei decenii impotriva unei insurgente kurde, se opune ferm referedumului de independenta care a avut loc luni in Kurdistanul irakian.

Autoritatile turce au anuntat ca analizeaza posibilitatea sa impuna sanctiuni regiunii semiautonome irakiene Kurdistan si nu au exclus o interventie militara.

Moscova nu a sustinut si nici nu a condamnat referendumul in care kurzii irakieni s-au pronuntat coplesitor (92%) in favoarea independentei.

Intrebati despre acest lucru, oficiali rusi au declarat saptamana aceasta ca ei cred ca este necesar ca "integritatea teritoriala" sa fie respectata in Orientul Mijlociu.

Erdogan a anuntat luna aceasta ca Turcia a semnat un acord in vederea achizitionarii unor sisteme ruse de tip S-400.

Unii dintre aliatii NATO ai Turciei si-au exprimat ingrijorarea fata de decizia Turciei de a achizitiona tehnologie rusa, care nu este compatibila cu armamentul NATO.