ISIS a lansat o inregistrare audio a liderului Abu Bakr Al-Baghdadi, prin organizatia de stiri simpatizanta a gruparii Al-Furqan, dupa aproape un an de cand Statul Islamic a pierdut o mare parte din teritoriul controlat in Iark si Siria, relateaza Reuters.

Abu Bakr al-BaghdadiFoto: Captura Youtube.com

Nu se stie de cand dateaza inregistrarea de 45 de minute, dar Baghdadi face referire la amenintarile Coreei de Nord impotriva Japoniei si a Statelor Unite.

Inregistrarea, care este dedicata in mare parte scripturilor religioase, vine pe fondul speculatiilor din ce in ce mai mari asupra sortii lui Bagdadi, al carui ultim discurs inregistrat a fost emis la inceputul lunii noiembrie 2016, la doua saptamani dupa inceperea bataliei pentru Mosul, cand isi indeamna adeptii sa lupte cu "necredinciosii" si sa faca astfel incat "sangele lor sa curga precum raurile".

Fortele irakiene, sustinute de S.U.A., au infrant de atunci Statul Islamic din Mosul, unde Baghdadi a declarat in urma cu trei ani un califat de sine statator.

Militantii au aruncat in aer Moscheea El Nuri din Mosul, unde Baghdadi si-a facut declaratia din 2014, dupa ce Statul Islamic a capturat orasul.

Ministrul rus al Apararii a declarat la inceputul acestui an ca e posibil sa-l fi ucis pe Baghdadi cand unul dintre atacurile lor aeriene a lovit o adunare de comandanti ai Statului Islamic de la periferia orasului Raqqa, dar Washingtonul a declarat ca nu poate confirma moartea, iar oficiali occidentali si irakieni s-au declarat sceptici.