Primarul din Ocseny, in Ungaria, a fost nevoit sa demisioneze, dupa revolta oamenilor din mica localitate care se opuneau primirii de refugiati pentru o scurta vacanta, scrie AFP.

"Nu vreau sa contribui la escaladarea tensiunilor", a declarat Janos Fulop, citat de agentia de presa MTI, anuntandu-si miercuri demisia.

O agitatie inedita a cuprins aceasta localitate de circa 2.000 de locuitori, la 130 kilometri de Budapesta, dupa ce un ONG care ajuta refugiatii a ajuns la un acord cu o pensiune locala pentru a gazdui doua familii, in cadrul unor scurte sejururi de vacante.

Tensiunea a culminat luni intr-o reuniune a locuitorilor in care au fost expuse "toate prejudecatile impotriva strainilor etalate de guvernul ungar", a spus directorul ONG-ului Migration Aid, Andras Siewert, contacta de AFP.

"Intai vin zece, apoi o suta; intai vor sa isi faca vacantele aici, dupa vor sa se instaleze pentru a trai aici", au declarat participantii, spune Siewert, care a relatat fraze precum "M-am intors din Germania pentru ca imi era frica sa ies pe strada, erau musulmani peste tot! Aici la tara macar sunt printre ai mei", sau "scoala se afla in fata pensiunii, cum sa imi apar fetele?".

Primarul din Ocseny a caracterizat drept "inacceptabil tonul acestei reuniuni", potrivit site-ului de stiri Index.

Acesta s-a declarat ingrijorat si de atacurile impotriva sa de pe retelele sociale. Cauciucurile masinii proprietarului pensiunii au fost sparte iar acesta a primit amenintari cu moartea, potrivit lui Siewert.

"Pot sa inteleg frica locuitorilor, deoarece obiectivul propagandei guvernului este sa instaleze frica", a adaugat el.

Executivul ungar, sustinut masiv de presa pro-guvernamentala, face campanie din 2015 impotriva migrantilor, pe care ii defineste drept o amenintare pentru identitatea si securitatea tarii.

"Nu vrem sa devenim o tara de imigratie, nu vrem populatie mixta", a spus saptamana trecuta Viktor Orban.

Directorul Migration Aid vrea insa sa ramana optimist: "Cand o usa se inchide, alte doua se deschid ... am primit deja numeroase oferte sa-i gazduim pe acesti refugiati".