Cel putin zece mii de liceeni si studenti in greva au manifestat joi in centrul Barcelonei pentru a apara referendumul de autodeterminare pe care liderii separatisti din Catalonia vor sa il organizeze duminica, in ciuda faptului ca a fost declarat ilegal, scrie AFP.

Tinerii si-au dat intalnire in fata universitatii din Barcelona, cladire istorica din centrul orasului lui Gaudi, in conditiile in care tensiunile sunt tot mai mari intre Madrid si autoritatile regionale, cu trei zile inainte de scrutin.

"Vom vota! Independenta", au scandat manifestantii.

Spania, care se confrunta de foarte mult timp cu spectrul independentei Tarii Bascilor (nord), traieste in septembrie cea mai grava criza politica din ultimii 40 de ani.

In 6 septembrie, Parlamentul catalan a adoptat o lege pentru a organiza acest referendum, in ciuda interdictiei sale de catre Curtea Constitutionala.

Guvernul regional catalan condus de Carles Puigdemont pare decis sa mearga inainte, in ciuda numeroaselor avertismente ale autoritatilor.

Chiar daca sunt divizati in privinta independentei, o majoritate a catalanilor doreste un referendum legal. Cum este cazul starului FC Barcelone Gerard Pique, care a anuntat ca va vota.

Dar guvernul conservator Mariano Rajoy si justitia par decise sa interzica acest scrutin, chiar si prin blocarea accesului la birourile de vot de catre fortele de ordine amplasate masiv in regiune, cu peste 10.000 de politisti si garzi civile trimise ca intariri.

Banca Spaniei estimeaza ca tensiunile din Catalonia, care reprezinta aproape 20% din PIB-ul spaniol reprezinta un "risc" pentru cresterea economica a Regatului.