Premierul japonez Shinzo Abe a dizolvat camera inferioara a Parlamentului si a convocat alegeri anticipate luna viitoare, relateaza Bloomberg. Presedintele Legislativului, Tadamori Oshima, a citit joi ordinul de dizolvare, semnat de Abe. Alegerile vor avea loc pe 22 octombrie, potrivit news.ro.

Dizolvarea Parlamentului vine cu un an inainte ca mandatul alesilor sa expire. Nivelul sustinerii premierului nipon a crescut in contextul tensiunilor puternice cu Coreea de Nord, care a impins in plan secund acuzatii de nepotism.

Unii analisti considera aceste alegeri anticipate drept un mijloc prin care Abe urmareste sa-si consolideze sustinerea, exploatand slabiciunile opozitiei. Sustinerea lui Abe a fost dur afectata, in ultimele luni, de o serie de scandaluri si de politici nepopulare. In iulie nivelul popularitatii sale a scazut la 30%, dar a depasit 50% in septembrie. El respinge acuzatiile de nepotism, iar luni a subliniat ca dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului nu reprezinta o incercare de a evita aceste acuzatii.

Premierul nipon incearca sa impuna modificarii foarte nepopulare in politica pacifista a tarii de dupa al Doilea Razboi Mondial, indemnand la recunoasterea oficiala a armatei prin Constitutie.