Presedintele american Donald Trump solicita reduceri majore ale impozitelor ca parte a unui efort republican de lunga durata de revizuire a sistemului fiscal din SUA, potrivitBBC.

Donald TrumpFoto: Agerpres

Cea mai importanta masura vizeaza companiile pentru care impozitul ar scadea de la 35% la 20%, adica sub media tarilor industrializate, de 22,5%. Initial, Trump ceruse o scadere pana la 15%, dar a avut opozitie chiar in propriul partid. Estimarile arata ca doar aceasta masura ar costa intre 2.000 si 2400 de miliarde de dolari

Si impozitul federal pe venit ar urma sa fie redus si ar avea mai putine trepte, coborand de la sapte, astazi, la doar trei, cu un nivel maxim de 35%, in loc de 39,6%.

Presedintele a declarat ca revizuirea va face SUA mai competitiva si va ajuta familiile din clasa mijlocie, dar democratii au criticat planul sustinand ca Trump face noi cadouri pentru cei bogati.

Proiectul fiscal republican nu detaliaza ce beneficii fiscale ar putea fi eliminate pentru a compensa costul reducerilor, specialistii apreciind ca negocierile ar putea fi extrem de dificile in acest context, iar, pentru votarea programului fiscal, republicanii au nevoie sa atraga de partea lor si sustinerea unor democrati.

Republicanii dispun de o majoritate absoluta la Camera si la Senat, dar, in camera superioara a Congresului, este in general ceruta o majoritate calificata de trei cincimi, ceea ce ii va determina pe initiatorii reformei sa caute sprijinul unei parti din opozitia democrata, potrivit AFP.

Care sunt pricipalele masuri si reduceri ale programului de impozitare republican:

  • Pentru companii: Impozitul va scadea de la 35% la 20%.
    Companiile isi vor putea deduce valoarea achizitiilor facute, iar daca isi repatriaza banii tinuti in strainatate ar plati doar 10% taxe
  • Pentru familii: Impozitul federal pe venit ar urma sa fie redus si ar avea mai putine trepte, coborand de la sapte, astazi, la doar trei, cu un nivel maxim de 35%, in loc de 39,6%.
  • Dublarea sumei pe care persoanele si familiile le pot deduce, de la 12.000 la 24.000 de dolari 
  • Credite mai mari pentru familiile cu copii
  • Eliminarea impozitului pe mosteniri