Criza dintre americani si canadieni a urcat cu unca un grad marti dupa decizia administratiei Donald Trump de a impune drepturi antidumping de circa 220% pentru avioanele de transport civil CSeries produse de canadienii de la Bombardier, scrie AFP.

Constructorul american Boeing a sesizat autoritatile nationale, acuzand Bombardier ca beneficiaza pentru aceste avioane cu o capacitate de 100 pana la 150 de locuri de subventii publice.

Atat Canada cat si Marea Britanie, unde sunt produse componente pentru aceste aparate, avertizasera Washingtonul ca vor exista consecinte in cazul unei decizii defavorabile Bombardier.

Aceasta decizie, care trebuie sa fie confirmata definitiv pana in 12 decembrie, va invenina si mai mult relatiile dintre Ottawa si Washington, deja tensionate de renegocierea in curs a tratatului nord-american de liber schimb (Alena) dintre SUA, Canada si Mexic.

Premierul canadian Justin Trudeau amenintase saptamana trecuta ca nu va mai cumpara avioanele de vanatoare Boeing Super Hornet pentru armata canadiana daca Washingtonul pune in practica amenintarea cu sanctiuni.

"Suntem in total dezacord cu decizia preliminara a departamentului american al Comertului", a precizat marti Bombardier, care a acuzat Boeing ca incearca sa "sufoce concurenta".

Boeing a protestat dupa ce compania americana Delta Air Lines a cumparat 75 de avioane CSeries. Grupul american a acuzat Bombardier ca a vandut fiecare CS100 cu 19,6 milioane de dolari americani, la un cost de fabricatie de 33,2 milioane de dolari.

Drepturile antidumping impuse de Washington ar duce costul fiecarui aparat vandut catre Delta la l60 de milioane de dolari.