Presedintele american Donald Trump a suferit marti o infrangere usturatoare din partea alegatorilor republicani in Alabama, care nu l-au votat pe candidatul sau in alegerile primare pentru Senat, un scrutin cu consecinte la nivel national, relateaza AFP citata de news.ro.

Locatarul Casei Albe l-a sustinut pe senatorul in exercitiu Luther Strange, sustinut de asemenea de greii partidului, insa republicanii l-au preferat pe magistratul ultraconservator controversat Roy Moore, potrivit proiectiilor presei americane.

In jumatate din sectiile de votare el a obtinut 57% din voturi.

Paradoxul acestui scrutin este faptul ca reprezentanti ai "trumpismului" il sustineau pe judecatorul Moore, in frunte cu Steve Bannon, fostul consilier al presedintelui, dat afara in august de la Casa Alba si care si-a dat drept misiune salvarea "trumpismului original" de la o deviatie a republicanilor traditionali.

Miliardarul, care se lauda pana acum ca a contribuit la mai multe victorii in alegeri legislative partiale, se afla in pozitia de a fi pariat pe un ¬loser¬.

Scrutinul ilustreaza totodata amenintarea pe care o reprezinta o factiune a lumii conservatoare, aflate in rzboi deschis cu establishmentul Partidului Republican.

Steve Bannon l-a declarat ca inamic pe liderul majoritatii republicane in Senat Mitch McConnell, fara care programul lui Donald Trump nu are nicio sansa sa treaca. "Ultrasi" ca Steve Bannon ii reproseaza apropierea de lobbysti si "elite" politico-economice, iar mai in general faptul ca vrea sa modereze ideile locatarului Casei Albe.

Anticipand, poate, aceasta infrangere, Donald Trump s-a intrebat cu voce tare daca a facut alegerea buna.

"Poate ca am facut o greseala, ca sa fiu cinstit", a declarat el vineri, cand a venit special de la Washington la un miting de sustinere.

"Daca Luther nu castiga (...), ei vor spune ca presedintele Statelor Unite nu a fost capabil sa-si faca candidatul sa invinga. Este teribil pentru Trump, foarte jenant", a spus el, imaginandu-si comentariile care i-ar fi adresate.

Insa a adaugat ca "daca adversarul sau invinge, voi face campanie pentru el ca niciodata".