Germania are o comunitate foarte mare de cetateni ex-sovietici care s-a radicalizat în ultimii ani, transmite publicatia franceza Courrier International, preluata de Rador. Mulți germani de origine rusă provin din țări populate majoritar de musulmani [din Asia Centrală]. Ei au experimentat stilurile de viață islamice și nu le doresc în această țară.

Simpatizanti AfDFoto: Captura YouTube

Cotidianul moscovit "Kommersant" a participat la "congresul rusesc", organizat în august anul trecut la Magdeburg, Saxonia-Anhalt, în estul Germaniei, de către partidul radical de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), în scopul de a atrage în rândurile sale cetățeni germani originari din fosta URSS. Aceştia din urmă sunt estimaţi la 2,5 milioane în țară [mulți dintre ei etnici germani stabiliți în Rusia din secolul al XVIII-lea, care au fost invitați să se "întoarcă" în Germania după căderea URSS ]. 45% dintre aceștia ar fi aderat la pozițiile AfD.

"Dacă cetățenii țărilor fostei Uniuni Sovietice au votat, în general, pentru CDU - CSU, în ultima vreme simpatiile lor tind să se îndrepte spre AfD, care proclamă sloganuri pro-Kremlin și promovează ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei", scrie ziarul francez, citat de Rador.

De asemenea, partidul cere, după cum se știe, o politică de fermitate față de migranți. Potrivit ziarului "Kommersant", deschiderea porţilor germane pentru migranții din Orientul Mijlociu în ultimii doi ani reprezintă unul dintre principalele motive al sprijinului acordat de "ruși" formaţiunii politice AfD.

Waldemar Birkle, lider al grupului de germani ruși din AfD, el însuși originar din Kazahstan, a comparat, în discursul său, rolul germanilor ruși în AfD cu acela al turcilor în SPD. În opinia sa, "germanii de origine rusă, spre deosebire de turci, întruchipează acele valori germane care acum sunt predispuse la batjocură".

Mulți germani de origine rusă provin din țări populate majoritar de musulmani [din Asia Centrală]. Ei au experimentat stilurile de viață islamice și nu le doresc în această țară. Ei vor să păstreze cultura creștină occidentală", a adăugat Albert Breininger, candidatul AfD la alegerile legislative.

Participanții la congres au putut auzi multe intervenții împotriva islamului, împotriva migranților, dar și un puternic ton anti-american, continuă publicaţia. După cum a declarat Robert Farle, fost membru al Partidului Comunist German, "congresul are drept scop şi combaterea tentativelor de a subjuga Europa imperialismului american".

http://www.courrierinternational.com/article/vu-de-russie-legislatives-allemandes-les-ex-sovietiques-sensibles-au-discours-de-lafd