Lovituri aeriene au ucis luni 37 de civili, intre care 12 copii, in provincia siriana Idlib, controlata in mare parte de jihadisti, a informat organizatia Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care atribuie raidurile aeriene Rusiei, aliata a regimului sirian in acest conflict, relateaza AFP.

Potrivit ONG-ului citat, este vorba de cel mai ridicat bilant al victimelor in randul civililor dupa declararea provinciei Idlib (nord-vest), in luna mai, drept una dintre "zonele de dezescaladare" din Siria, in virtutea unui acord intre sponsorii regimului si rebeliune.

"Raidurile aeriene au lovit mai multe localitati si sate din districtul Jisr al-Shughur, facand 37 de morti printre civili, inclusiv 12 copii", a precizat pentru AFP Rami Abdul Rahman, directorul OSDO.

Dupa luni de calm, provincia Idlib, controlata in principal de jihadisti din fosta aripa a Al-Qaida in Siria, este vizata de doua saptamani de bombardamente intense ale fortelor pro-regim si ruse.

Gruparea jihadista Stat Islamic (SI) nu este prezenta in Idlib.

Opozitia siriana din exil a condamnat bombardamentele "criminale" ale fortelor ruse si ale reginului, potrivit unui comunicat.

Potrivit Coalitiei nationale a opozitiei siriene, cu sediul la Istanbul, bombardamentele au lovit intr-o saptamana "spitale, clinici, centre medicale, scoli, apararea civila" in mai multe localitati si zone din Idlib.

Coalitia a alertat comunitatea internationala cu privire la "consecintele (...) acestor lovituri teroriste", calificandu-le drept "crime de razboi".

Peste 330.000 de oameni au fost ucisi si milioane au fost stramutati de la declansarea conflictului sirian in 2011.