Uniunea Europeana a cerut mai multa claritate din partea Regatului Unit in urma discursului de saptamana trecuta al premierului britanic, Theresa May, care nu a avut foarte multe detalii, in conditiile in care a inceput a patra runda de negocieri pentru Brexit, relateaza euobserver.

Michel Barnier (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

"Uniunea Europeana este dornica si nerabdatoare sa inteleaga mai bine cum guvernul britanic va transpune discursul prim-ministrului in pozitii de negociere", a spus negociatorul sef al UE, Michael Barnier. Acesta a cerut "un moment de claritate" si a spus ca acest lucru va permite negociatorilor sa faca un progres real.

Barnier a avertizat ca "progresul real" este conditia pentru a trece la negocieri asupra unei viitoare relatii si a unei posibile perioade de tranzitie, mentionata pentru prima data de Theresa May in discursul sau din Florenta de saptamana trecuta.

Ministrul insarcinat cu Brexitul, David Davis, a spus ca premierul Theresa May a inaintat "propuneri concrete" si a adaugat ca "va fi de datoria echipei sa stabileasca detaliile saptamana aceasta."

Celelalte trei runde de negocieri asupra Brexitului nu au dat raspunsuri concrete asupra factorilor cheie privind problemele financiare, drepturile cetatenilor si granita cu Irlanda. Pana la urmatorul summit al liderilor UE din Octombrie mai sunt doua runde de negocieri, unde Barnier va prezenta evolutia discutiilor. Exista totusi o indoiala ca Barnier nu va putea prezenta liderilor UE un "progres suficient" privind problemele cheie astfel incat acestia sa permita inaintarea discutiilor privind relatiile viitoare.