Autoproclamata "Republica Donetsk", nerecunoscuta de Paris, a inaugurat luni o "reprezentanta" in Franta, la Marsilia, (sud-est), sub conducerea unui ales local de extrema dreapta, scrie AFP.

Ministerul francez al Afacerilor externe a precizat ca aceasta inaugurare nu acorda nicio "recunoastere oficiala" acestei reprezentante, care "nu dispune de un statut diplomatic". Ministerul precizeaza ca a sesizat parchetul in acest caz.

"Franta este atasata integritatii teritoriale a Ucrainei (...) Ea nu recunoaste entitatile separatiste din anumite zone ale regiunilor Donetsk si Lugansk, cu care nu avem relatii", a adaugat un purtator de cuvant.

"Vrem sa spargem blocada mediatica si sa legam legaturi intre popoarele noastre", a declarat, la inaugurare, Hubert Fayard, 59 de ani, care se prezinta ca "reprezentantul" acestei entitati in Franta.

Fost membru al Frontului National (extrema dreapta) si acum la "Debout la France" (suveranista) a anuntat crearea "reprezentantei" in timpul unei calatorii in Donbass, in iunie, sustinand ca actioneaza total benevol.

"Misiunea noastra va fi (...) sa 'reinformam' Franta", a sustinut Fayard, acuzand presa de atitudine "anti-ruseasca" si "anti-Putin" in modul in care prezinta criza din Ucraina.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 10.000 de morti din aprilie 2014. Acordurile de pace semnate la Minsk in februarie 2015 au condus la reducerea violentelor, dar valuri de confruntari continua sa izbucneasca in mod regulat de-a lungul liniei de demarcatie si in ciuda armistitiilor anuntate de cele doua parti, dar incalcat aproape imediat.