Economia germana "nu isi poate permite xenofobia", pentru ca majoritatea companiilor au nevoie sa angajeze straini din cauza dificultatilor tot mai mari de a gasi lucratori calificati, a avertizat luni presedintele Confederatiei germane a Camerelor de Comert si Industrie (DIHK), Eric Schweitzer, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Peste 70% din companii considera ca economia germana are nevoie de forta de munca straina. Economia germana nu isi poate permite xenofobia", a spus acesta, la o zi dupa alegerile legislative la care formatiunea de extrema-dreapta anti-imigratie "Alternativa pentru Germania" (AfD) o obtinut 12,6% din voturi si va intra in premiera in parlamentul federal.

Eric Schweitzer a facut aceasta declaratie in timpul unei conferinte de presa la care a prezentat o serie de recomandari pentru viitorul guvern, intocmite pe baza unei cercetari la care au participat circa 1.800 de companii.

Conform acestui studiu, problemele care preocupa cel mai mult mediul de afaceri german sunt evolutia demografica si imbatranirea populatiei, ce ameninta sa acutizeze criza de personal calificat, problemele legate de infrastructura (mai ales infrastructura digitala) si formalitatile birocratice excesive.

"Situatia economica (a Germaniei, n.r.) este buna, fara nicio indoiala. Dar oamenii de afaceri se intreaba daca ea se va mentine, iar in unele domenii cheie pentru viitor se inregistreaza o paralizie", a explicat Eric Schweitzer.

"Prin urmare, propunem un plan de incurajare a investitiilor, cu trei directii cheie: angajati bine pregatiti, modernizare a infrastructurii si mai multa libertate pentru companii", a indicat reprezentantul mediului de afaceri german.

Continuand ideea privind dificultatea gasirii de personal calificat, el a cerut simplificarea formalitatilor pentru imigranti si mai multa securitate juridica pentru integrarea refugiatilor pe piata muncii.

Eric Schweitzer a insistat si pe problema infrastructurii digitale, subliniind ca "nevoia pentru un internet rapid si fiabil creste mai repede decat oferta" si a evidentiat ca in Germania exista o problema cu infrastructura de transport a energiei electrice, astfel ca degeaba "producem tot mai multa energie in nord daca din cauza lipsei retelelor electrice nu o putem duce acolo unde este nevoie".