Parlamentul irakian a cerut trimiterea armatei in zonele disputate asupra carora fortele kurde au preluat controlul dupa invazia americana din 2003 si caderea lui Saddam Hussein, ca reactie la organizarea unui referendum de independenta in Kurdistan, scrie AFP.

"Parlamentul cere comandantului sef al Armatei (premierul Haider al-Abadi) sa trimita forte in toate zonele controlate de regiunea autonoma a Kurdistanului (irakian) din 2003", potrivit unei rezolutii votate de Parlament.

Constitutional, guvernul este constrans sa se conformeze acestui vot.

Intrebat despre riscurile unor confruntari cu fortele kurde, Saad al Hadithi, purtator de cuvant al premierului, a raspuns: "daca exista confruntari in aceste zone, sarcina fortelor federale va fi sa aplice legea" si sa "asigura stabilitatea si pacea".

"Obiectul nostru urmator este Kirkuk si zonele disputate ocupate de bande inarmate, in afara legii, care nu raspund de comanda armatei", a spus si Karim al-Nouri, unul dintre liderii brigazii Badr, care face parte din Hashd al-Shaabi, o forta paramilitara.

Zonele disputate sunt in afara celor trei provincii din nordul Irakului si care formau initial regiunea autonoma Kurdistan.

Aceste regiuni disputate sunt bogata provincie petroliera Kirkuk si sectoarele Ninive - in nordul tarii - Dyala si Salaheddine (la nord de Bagdad).

Majoritatea au fost cucerite de peshmergas, combatantii kurzi, in 2014, in urma haosului care a domnit in aceasta tara dupa ofensiva din gruparea jihadista Stat Islamic.