Elvetienii au respins duminica prin referendum reforma actualului sistem de pensii, informeaza Agerpres. Majoritatea votantilor s-au pronuntat impotriva acestei reforme ce ar fi presupus in principal cresterea contributiilor la sistemul de pensii, care se confrunta cu dificultati in contextul scaderii populatiei active.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul de la Berna a elaborat acest controversat plan de reforma a sistemului de pensii - primul in 20 de ani - avand in vederea cresterea longevitatii persoanelor iesite la pensie si interesul scazut pentru contributii, ceea ce prejudiciaza fondurile de pensii.

Opozitia de dreapta s-a pronuntat impotriva acestui proiect, precum si mediul de afaceri, intrucat una dintre masuri ar fi implicat si cresterea TVA-ului.

Propunerile supuse votului populatiei s-au referit la cresterea varstei de pensionare pentru femei (de la 64 la 65 de ani - la fel ca in cazul barbatilor), cresterea contributiilor pentru pensii de la 8 la 8,3%, precum si a deducerilor din salarii destinate protectiei sociale, de la 10,25% la 10,55%.

La fel ca in cazul celorlalte state vest-europene, din cauza natalitatii scazute din ultimele decenii, Elvetia se confrunta cu un fenomen al imbatranirii populatiei, concomitent cu diminuarea populatiei active.