Presedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak, Masoud Barzani, a declarat vineri ca referendumul privind independenta Kurdistanului va avea loc, in ciuda opozitiei Bagdadului si a comunitatii internationale, informeaza DPA.

"Referendumul nu mai este in mainile noastre sau ale partidelor politice, este in mainile poporului", a sustinut Barzani la un miting pe stadionul Franso Hariri din Erbil, capitala provinciei. "Cei care ne ameninta nu au venit sa ne intrebe de ce desfasuram un referendum", a spus el. "Daca Washingtonul ar fi facut Texasului ce a comis Bagdadul impotriva kurzilor, Texasul nu s-ar mai intoarce niciodata la Washington", a insistat liderul kurd, potrivit Agerpres.

Guvernul irakian s-a pronuntat de multe ori impotriva referendumului kurzilor. Desi fortele kurde peshmerga au avut un rol important in lupta impotriva Statului Islamic in Irak si au fost sustinute de coalitia internationala condusa de SUA, si Washingtonul le-a cerut kurzilor sa renunte la consultarea populara. Turcia, unde traiesc 13-15 milioane de kurzi, reprezentand 15-20% din populatia tarii, considera referendumul o problema de securitate nationala si a avertizat ca "mentine deschise toate optiunile" daca referendumul va avea totusi loc.