Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut miercuri, in fata membrilor Adunarii Generale a ONU, incetarea "apartheidului" impus in opinia sa de catre Israel palestinienilor, in vederea "apararii" "solutiei cu doua state", relateaza news.ro care citeaza AFP.

"Noi avem responsabilitatea si voi aveti responsabilitatea de a pune capat apartheidului in Palestina", a spus el in cadrul Adunarii Generale a ONU, la New York.

"Daca solutia cu doua state trebuie sa fie distrusa" de mentinerea acestui "apartheid", "acesta va fi un esec", iar "noi nu vom avea alta optiune decat sa ne continuam lupta" vizand sa puna capat ocupatiei israeliene, a insistat el.

Exprimandu-se la tribuna de la care premierul israelian Benjamin Netanyahu a facut-o cu o zi inainte, Abbas a indemnat Adunarea Generala sa "apere solutia cu doua state", "astazi in pericol", pentru ca sa "salveze si promoveze sansele de a se ajunge la pace".

"Noi am incercat in nenumarate randuri sa relansam procesul de pace si i-am cerut premierului israelian sa-si afirme angajamentul fata de solutia cu doua state", dar el "a respins, din nefericire, aceasta oferta", a adaugat presedintele Autoritatii Palestiniene (AP).

Intr-un lung discurs, de 45 de minute, Mahmoud Abbas a exprimat frustrarea palestinienilor fata de impasul in care se afla procesul de pace.

"Catre cine putem sa ne indreptam", dupa esecul a numeroase initiative de-a lungul anilor, a intrebat el, cerand inca o data incetarea politicii de extindere a coloniilor israeliene.

"Nu mai exista loc pentru un stat palestinian si nu este acceptabil", a denuntat el.

Presedintele american Donald Trump a dat asigurari ca un acord de pace israeliano-palestinian este "posibil", iar administratia sa este angajata in noi eforturi in vederea relansarii procesului.

Insa liderii palestinieni isi ascund tot mai putin frustrarea fata de administratia Trump, care s-a ferit pana acum sa sustina solutia cu doua state si infiintarea unui stat palestinian alaturi de statul israelian.