Epava unui submarin german din Primul Razboi mondial a fost descoperita in Marea Nordului, in largul coastelor Belgiei, intr-o stare de conservare rara, iar in acesta ar putea sa se afle inca cadavrele intregului echipaj, respectiv 23 de oameni, scrie AFP.

Descoperirea, anuntata marti de autoritatile din Flandra occidentala si de expertul belgian Tomas Termote, a fost calificata drept inedita de catre presa belgiana.

Este a 11-a oara cand un submarin german din razboiul din 1914-1918 este gasit in largul Belgiei, o zona de lupte intense cu aliatii, in fata Angliei.

Dar niciodata o nava militara de o asemenea marime - 27 de metri lungime, in parte amputata in zona de fata - si atat de bine conservata, si cu toate trapele inca inchisa, nu a fost descoperita, a aratat Termote, expert specializat in epave submarine.

"Se credea ca toate marile epave au fost deja descoperite, e o surpriza totala" a explicat acest arheolog.

Potrivit acestuia, epava se afla la 30 de metri adancime in largul Ostende (nordul Belgiei). Locul exact este pastrat secret, pentru a tine la distanta eventualii curiosi.

Tipul navei descoperite, un lansator de torpile "UB-II", indica faptul ca echipajul era de 23 de barbati, prinsi in interior in momentul in care submarinul a fost lovit probabil de o mina.

Posibila prezenta a unei epave a fost semnalata de sonarul de ultim tip al navei de cercetari oceanografice VLIZ, in 2015.

"Daca germanii doresc sa recupereze cadavrele, este posibil, dar putin probabil", a aratat directorul VLIZ.

Potrivit lui Tomas Termote, in aceste cazuri, epava, aproape imposibil de adus la suprafata, este "considerata un cimitir pentru marinari".

Germania a pierdut circa 1.200 de oameni in cele 70 de submarine scufundate in largul coastelor belgiene in cei patru ani de conflict, din cele 93 de "U-boote" stationate in Flandra.

Germania, putere ocupanta, a stabilit baza submarinelor sale in orasul medieval Bruges, localitate strategica la 12 km de coasta, legata de Ostende si Zeebruges prin canale.