In Rusia renaste traditia desfasurarii paradelor militare cu participarea tehnicii moderne de lupta, ca pe timpul Uniunii Sovietice, scrie Nezavisimaia Gazeta. Scopurile sunt aceleasi: de a intimida Occidentul, in primul rand Statele Unite, si de a insufla convingere in forta Patriei. Recent, la Moscova s-a decis programul organizat la 9 mai 2008 in capitala, iar unul dintre punctele de atractie va fi defilarea prin Piata Rosie a celor mai moderne sisteme mobile din dotarea trupelor de rachete. E prima oara dupa 1990 cand va avea loc o parada militara de o asemenea anvergura.

Este vorba de Topol-M, intrate recent in dotarea fortelor militare. Potrivit agentiilor de presa, la viitoare parada vor participa cam o duzina de tancuri, dupa cum scrie publicatia mentionata, masini de lupta ale infanteriei si instalatii antiartilerie.

In regiunea Moscova, la Alabina, a fost deja amenajata o platforma cu dimensiunile primei Piete a Rusiei, unde vor avea loc antrenamentele si repetitiile. NG aminteste ca ultima data cand tehnica grea de lupta si-a facut aparitia in Piata Rosie a fost la 7 noiembrie 1990, practica paradelor militare prin fata Mausoleului Lenind fiind apoi din motive politice.

In 1995, la implinirea a 50 de ani de la Victoria asupra Germaniei naziste, o defilare militara a avut loc pe Poklonnaia gora. Un an mai tarziu, marsurile militare se reluat in Piata Rosie, dar fara tehnica militara.

In toata aceasta perioada a existat o singura exceptie – 2005. Atunci, pe pavajul din Piata Rosie au trecut camioane usoare ale armatei. Si in toti acesti 13 ani, in societate s-a ridicat problema necesitatii de a organiza asemenea manifestatii costisitoare, in conditiile in care populatia este radical divizata in saraci si bogati.