Qatarul a semnat duminica un acord pentru achizitionarea din Marea Britanie a 24 de avioane de vanatoare de tip Typhoon. Acesta este al doilea mare contract semnat de Doha de la declansarea, la inceputul lunii iunie, a crizei diplomatice care il opune vecinilor sai, noteaza AFP, citat de Agerpres.

Ministrul qatariot al apararii, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, si omologul sau britanic, Michael Fallon, au semnat la Doha o "declaratie de intentie" pentru vanzarea acestor avioane, a aratat Guvernul de la Londra.

"Este primul mare contract de aparare cu Qatarul, unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii. Este un moment important (...) pentru o cooperare si mai stransa in domeniul apararii", a afirmat Michael Fallon.

La randul sau, ambasadorul britanic in Qatar, Ajay Sharma, a scris pe Twitter ca este un "pas important" in relatiile bilaterale.

Autoritatile de la Doha nu au facut niciun anunt oficial in acest sens.

In iunie, Qatarul a semnat cu Statele Unite un acord in valoare de 12 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) pentru achizitionarea de avioane de lupta de tip F-15. Pentagonul nu a oferit detalii despre aceasta vanzare care, potrivit Bloomberg, se refera la 36 de aparate.

In 2016, Qatarul si-a dat, de asemenea, acordul pentru a cumpara din Franta 24 de avioane de lupta Rafale, in valoare de 6,3 miliarde de euro.

Pe 5 iunie, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul si Egiptul au intrerupt relatiile diplomatice cu Doha si i-au impus sanctiuni economice (blocada cailor de acces maritime, aeriene si terestre) dupa ce l-au acuzat ca sprijina grupari islamiste radicale. Qatarul a respins insa aceste acuzatii si afirma ca adversarii sai doresc sa ii incalce suveranitatea.