Premierul sarb Ana Brnabic, care a recunoscut in mod public ca este lesbiana, a participat duminica la Gay Pride, la Belgrad, o defilare sub un important dispozitiv de securitate al politiei, la sapte ani dupa violente homofobe ce s-au soldat atunci cu peste 100 de raniti, relateaza News.ro citand AFP.

Ana BrnabicFoto: Agerpres/AP

Brnabic, in varsta de 41 de ani, aflata in post din iunie, este prima sefa a unui guvern dintr-o tara din Balcani care participa la Gay Pride.

"Guvernul Serbiei este aici pentru totii cetatenii, atat pentru majoritate, cat si pentru minoritati, ca sa arate ca el respecta diversitatea", a declarat Brnabic, citata de agentia Beta, la sosirea in Piata Florilor, unde s-au adunat sute de participanti la defilare, inainte sa porneasca in mars pe strazile din centrul Belgradului.

Agitand un steag mare in culorile curcubeului, manifestantii s-au indreptat apoi catre Piata Republicii, la 1.500 de metri distanta, pe un traseu atent supravegheat de un important dispozitiv al politiei, a constatat o jurnalista AFP.

Aproximativ 2.000 de politisti au fost mobilizati, aproape dublu fata de efectivele de anul trecut, potrivit unuia dintre organizatorii Gay Pride, Goran Miletic.

Alti doi ministri, dar si primarul Belgradului, Sinisa Mali, au participat la defilare.

"Era greu de imaginat in urma cu doar cativa ani (...). In cativa ani va fi normal sa evocam subicte pe care nu suntem pregatiti sa le evocam astazi", a declarat sefa Guvernului intr-un interviu publicat duminica de cotidianul Politika.

"Frontierele cuceririi libertatii se misca, iar in acest plan societatea noastra a facut progrese mari in acesti ultimi ani", a adaugat Ana Brnabic.

Prezenta sa la defilare este un gest puternic in aceasta tara traditionalista care isi negociaza aderarea la Uniunea Europeana (UE), insa activisti prentru drepturile homosexualilor asteapta de la sefa Guvernului mai ales ca ea sa actioneze in favoarea revendicarilor lor, si anume adoptarea unei legi cu privire la parteneriatul intre persoane de acelasi sex.

¬MULTUMESC PENTRU INVITATIE¬

In opinia lor, prejudecatile cu privire la homosexuali raman o problema foarte raspandita in aceasta tara cu aproximativ sapte milioane de locuitori, majoritatea crestini ortodocsi.

Aproape 40% din populatia sarba considera ca homosexualitatea este o boala, potrivit unui sondaj realizat in 2015 de Institutul National Democratic, cu sediul la Washington.

La prima defilare Gay Pride la belgrad, organizata in 2001, politia a tras focuri de arma in aer pentru ca sa-i disperseze pe nationalisti si pe ¬skinheads¬, care au batut si au aruncat cu pietre in participanti.

Alta defilare a fost autorizata de autoritati in 2010, insa ea a fost marcata de violente intre manifestanti anti-gay si fortele de ordine, soldate cu 100 de raniti. Defilarea nu a mai avut loc in urmatorii trei ani.

Ultimele trei defilari s-au desfasurat fara incidente, insa cu o prezenta puternica a politiei.

Propusa la sefia Guvernului de catre predecesorul ei care a devenit presedinte, Aleksandar Vucici - un ultranationalist convertit la centru-dreapta si la o apropiere de UE- , Ana Brnabic este una dintre putinele persoane deschis homosexuale la conducerea unui executiv in lume si prima in Europa de Est.

Activisti LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, transgen si intersex) ezita sa catalogheze ascesniunea ei politica drept o victorie pentru cauza lor. Scepticii percep aceasta alegere drept un gest de seductie adresat UE.

Invitat de organizatori si intrebat in iulie daca va participa la Gay Pride, Vicici a raspuns ¬multumesc pentru invitatie. Nu¬.

¬Noua, statului, ne revine sarcina sa ne asiguram ca toata lumea se plimba unde vrea si cum vrea, sa garantam fiecaruia libertatile si drepturile. reprezentantii puterii, Guvernului, care vor acest lucru, sunt liberi sa se duca unde vor. In ceea ce ma priveste, eu nu ma voi duce¬, declara el.