Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca o coalitie de stanga din trei partide fara formatiunea sa conservatoare Uniunea Crestin-Democrata (CDU) este un experiment pe care Germania nu si-l poate permite, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Pentru a inlatura formatiunea Angelei Merkel de la guvernare, Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stanga) - al doilea cel mai mare partid din Germania - ar avea nevoie de sprijinul Die Linke (stanga radicala) si de Verzi (ecologisti). Aceasta alianta nu ar avea precedent la nivel national.

"Traim vremuri nesigure. Nu ar trebui sa ne permitem sa intram in experimente in acest moment", a declarat Merkel in timpul unui miting electoral in orasul Binz, cu noua zile inainte de alegerile legislative din Germania.

Merkel a criticat SPD pentru ca nu a adoptat o pozitie clara cu privire la o coalitie formata din cele trei partide.

"Nu avem un raspuns la aceasta intrebare - ar fi pregatiti sa intre intr-o coalitie rosu-rosu-verde sau nu?", a spus ea, referindu-se la culorile oficiale ale partidelor de stanga.

Sefa guvernului german s-a adresat sambata unui public format din circa 5.000 de sustinatori, noteaza DPA.

Conform ultimelor sondaje de opinie, Uniunea Crestin-Democrata, formatiunea pe listele careia candideaza Angela Merkel, este creditata cu 36% din intentiile de vot, in timp ce Partidul Social-Democrat este creditat cu 23% din voturi.