Parlamentul din Kurdistanul irakian a aprobat vineri seara organizarea pe 25 septembrie a referendumului asupra independentei acestei regiuni autonome din Irak, in absenta opozitiei care chemase la boicotarea sesiunii parlamentare, prima din ultimii doi ani, transmite AFP. Vestea nu a fost bine primita la Casa Alba care a cerut la cateva ore distanta renuntarea la referendum, apreciind ca acesta ar fi "provocator" si "destabilizator"

Reafirmand convingerea ca aceasta consultare ar fi un obstacol in lupta contra gruparii Stat Islamic (SI) si pentru "stabilizarea zonelor eliberate", Washingtonul isi exprima clar dezacordul, dupa votul de vineri seara din Parlamentul kurd irakian in favoarea organizarii referendumuluii, scrie Agerpres.

"Chemam guvernul regional kurd sa renunte la referendum, sa inceapa un dialog serios cu Bagdadul", declara administratia americana intr-un comunicat in care subliniaza disponibilitatea permanenta a SUA de a inlesni discutiile dintre cele doua parti.

Vicepresedintele Parlamentului Kurdistanului, Jaafar Aimenky, care prezida sedinta, a anuntat ca referendumul va fi organizat la data prevazuta, in urma "unui vot cu unanimitatea celor 65 de deputati prezenti".

In cursul saptamanii, marti, Parlamentul federal irakian a anuntat ca a votat impotriva organizarii referendumului privind independenta, prevazut sa aiba loc pe 25 septembrie in Kurdistanul iranian, provocand imediat retragerea in semn de protest a membrilor sai kurzi.

Acest vot, a precizat presedintele parlamentului, Salim Al-Joubouri, ''ii impune premierului sa ia toate masurile necesare pentru a apara unitatea Irakului si sa inceapa un dialog serios'' cu autoritatile regiunii autonome, situata in nordul tari.

Liderii irakieni considera initiativa referendumului contrara Constitutiei.

Aceasta potentiala consultare ingrijoreaza de asemenea puternic tarile vecine, precum Turcia sau Iranul, care se tem ca va incuraja aspiratiile separatiste ale minoritatilor lor kurde.

Oficialii kurzi sustin ca o victorie a taberei "Da" nu va conduce la anuntarea imediata a independentei, ci le va permite sa lanseze - de pe o pozitie intarita - noi negocieri cu guvernul de la Bagdad.