Promulgarea legii moralizarii vietii politice, un proiect - far al inceputului de mandat al lui Emmanuel Macron, a fost transmisa in direct, un lucru fara precedent in Franta, dupa un scenariu american, in care seful statului a semnat in fata presei cele doua texte, relateaza News.ro citand Reuters.

Macron promulga in direct doua legiFoto: Captura YouTube

Spre deosebire de Statele Unite, unde semnarea unor decrete prezidentiale face obiectul unui astfel de tratament in Biroul Oval al Casei Albe, doar semnarea unor contracte industriale cu alte tari este mediatizata similar, in mod traditional, in Franta.

Asezat la biroul sau, la Elysee, inconjurat de ministrul Justitiei Nicole Belloubet si de Christophe Castaner, secretarul de stat insarcinat cu relatia cu Parlamentul si purtatorul de cuvant al Guvernului, Emmanuel Macron a semnat cele doua texte sub blitzurile aparatelor de fotografiat si obiectivul camerelor de luat vederi, dupa care a luat cuvantul.

"Aceste doua legi sunt angajamente de campanie importante, care constituie o adevarata reinnoire a politicii noastre", a declarat seful statului in scurta sa alocutiune, de asemenea transmisa in direct.

Dupa ce le-a multumit fostului ministru al Justitiei Francois Bayrou - care a demisionat dupa deschiderea unei anchete judiciare vizand partidul sau - si lui Nicole Belloubet, Emmanuel Macron a apreciat ca promisiunile de campanie au fost indeplinite. El a citat "imposibilitatea de a angaja un membru al familiei" sau cea de a fi "ales cu un cazier judiciar".

"Acesta este un progres important, dar nu e tot", a apreciat presedintele francez. "Mai sunt multe de facut, practici de schimbat, iar doar un text nu este de ajuns".

"Presedintele si-a exprimat dorinta de a conferi intreaga solemnitate necesara acestui moment care concretizeaza un angajament luat in fata francezilor", a declarat Christophe Castaner in fata presei.

El a evocat o "intalnire istorica in raportul dintre francezi si clasa lor politica".