Presedintele american Donald Trump a promulgat o rezolutie a Congresului care ii condamna pe adeptii suprematiei albe, in urma uciderii unei activiste antirasiste la Charlottesville, in august, si unor declaratii ambigue pe care miliardarul republican le-a facut cu privire la cei care se fac vinovati de aceste violente, relateaza News.ro citand AFP.

Donald TrumpFoto: Agerpres

Textul ii "respinge pe nationalistii albi, pe (adeptii) supremaiei albilor, Ku Klux Klan-ul, pe neonazisti si celelalte grupuri care promoveaza ura", a anuntat joi intr-un comunicat Casa Alba.

Rezolutia a fost adoptata saptamana aceasta in unanimitate de Congres, mai intai de Senat, luni, iar apoi de Camera Reprezentantilor, marti.

Presedintele a dat asigurari, citat intr-un al doilea comunicat al Casei Albe, ca a fost "fericit sa semneze" textul, adaugand "ca americani, noi condamnam recentele acte de violenta de la Charlottesville si ne opunem urii, sectarismului, rasismului sub toate formele".

Textul a fost redactat cu scopul sa condamne in mod oficial violentele de la Charlottesville, in august, in cursul carora o manifestanta antirasista,

Heather Heyer, a fost ucisa de un simpatizant neonazist care a intrat cu masina in multime. Alte 19 persoane au fost ranite.

Orasul din statul Virginia a fost, timp de doua zile, teatrul unor confruntari violente intre Ku Klux Klan si activisti ai suprematiei albilor - care se opuneau indepartarii unei statui a unui general confederat -, pe de o parte, si numerosi contramanifestanti antirasisti, pe de alta parte.

Donald Trump a provocat stupoare in clasa politica americana, inclusiv in tabara sa republicana, printr-un comentariu controversat, cateva zile mai tarziu.

Condamnandu-i pe adeptii suprematiei albilor si pe neonazisti, el a declarat ca exista o vina - dar si oameni "foarte buni" - "de ambele parti". Seful statului i-a evocat apoi pe "antifas" - activisti antifascisti, uneori violenti.

Aceste declaratii au provocat un val de proteste si au condus la o depreciere a pozitiei lui Trump in sondaje.

Presedintele a parut, joi, sa-i puna din nou in aceeasi oala pe adeptii suprematiei albilor si pe contramanifestantii antirasisti.

"Eu cred, in lumina venirii Antifas (antifascistilor), daca va uitati un pic la ceea ce se intampla acolo, ca aveti tipi mai degraba rai de cealalta parte", a declarat Trump.

Presedintele parea sa se refere la un grup de antifascisti imbarcati in negru si mascati care au batut cu bestialitate - pe 28 august, la Berkeley, in California - un grup de sustinatori de-ai sai si activisti de extrema dreapta.

Imaginile au fost exploatate imediat de presa apropiata extremei drepte cu scopul de a minimaliza ceea ce s-a intamplat la Charlottesville si de a arunca o parte a vinei asupra unor activisti antirasisti.

"Acum, din cauza a ceea ce s-a intamplat de atunci incoace cu Antifa, vedeti ceea ce s-a intamplat cu adevarat dupa Charlottesville - iar o multime de oameni o spun, oameni chiar au scris asta, "poate ca Trump are dreptate"".

"Eu am spus, voi aveti si voi oameni foarte rai de celalta parte si este adevarat", a adaugat Trump.