Marea Britanie este foarte aproape de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeana privind drepturile cetatenilor dupa Brexit, a declarat joi ministrul britanic de Finante, Philip Hammond, citat de Reuters.

Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie este una dintre cele trei chestiuni pe care blocul comunitar vrea sa le reZolve inainte de a incepe discutarea relatiei viitoare dintre Londra si Bruxelles, potrivit news.ro.

"Am facut progrese foarte bune. Avem un mare grad de aliniere. Nu l-am finalizat in totalitate, dar suntem foarte aproape de un acord privind modul in care ne vom apara fiecare cetatenii", a spus Hammond intr-o conferinta de presa organizata la Budapesta, dupa o intalnire cu ministrii din Grupul de la Visegrad.

"Dorinta si intentia noastra este ca oamenii care au venit in Marea Britanie pentru a munci si a- si construi viata in Marea Britanie sa poata sa continue sa locuiasca aici, ducandu- si vietile exact ca inainte. Aceasta este intentia noastra clara si declarata", a adaugat el.

Ministrul a subliniat ca cetatenii britanici care s-au mutat in tari UE ar trebui sa primeasca garantii similare.

Hammond a a mai precizat ca negocierile privind iesirea Marii Britanii din U Ear trebui sa duca la o foaie de parcurs pentru iesire.

"Vrem sa le oferim afacerilor de pe ambele maluri ale Canalului Manecii si de ambele parti ale granitei irlandeze increderea ca nu se vor afla pe marginea prapastiei atunci cand iesim din UE", a afirmat el.

"De aceea propunem o perioada de tranzitie limitata in timp, pentru a putea oferi certitudine ca granitele noastre vor continua sa opereze cu blandete si ca afacerile noastre vor putea continua sa le ofere clientilor lor si ca cetatenii nostri isi pot continua vietile de zi cu zi in Europa continentala", a declarat Hammond.