Locuri de parcare rezervate strict femeilor insarcinate, cu conditia sa provina dintr-o familie "naturala", de nationalitate italiana sau europeana - o decizie a unei localitati din nordul Italiei a starnit in val de indignare, obligandu-l pe primar sa faca un pas inapoi, scrie AFP.

Adoptata intr-o sedinta de consiliu municipal in 2 septembrie, noul regulament din Pontida, o localitate cu 3.000 de locuitori in apropiere de Bergamo (Lombardia) este condusa de Luigi Carozzi (Liga Nordului, anti-imigratie) parea de bun simt, creand locuri de parcare pentru femeile insarcinata sau tinerele mame.

Dar un articol din text precizeaza ca se vor acorda cartele gratuite care sa permita parcarea doar femeilor care "apartin unui nucleu familial natural, de nationalitate italiana sau cu cetatenia unei tari membre a Uniunii Europene".

Criteriile exclud femeile singure, homosexuale sau din tari din afara UE, starnind un val de indignare in peninsula.

"O rusine", "respingator", a reactionat Partidul Democrat (stanga, la putere) prin vocea consilierului sau regional din Lombardia, Jacopo Scandella.

"Care va fi urmatoarea etapa? Locuri rezervate in autobuze? Scoli separate pentru straini? Interdictia casatoriilor mixte?", a declarat acesta.

Miscarea 5 Stele (opozitie, populista) s-a alaturat si ea criticilor. "Este timpul sa terminam, gata cu discriminarea, Liga Nordului nu ne poate readuce in Evul Mediu", a spus un ales regional, Dario Violi, care a cerut primarului din Pontida sa retraga noul regulament, ceea ce a acesta a facut miercuri.

Localitatea sa va gazdui duminica, ca in fiecare an din 1990, reuniunea actuala a Ligii Nordului. Un loc emblematic pentru partidul de extrema dreapta. Aici, in 1167, a avut loc Juramantul de la Pontida, o alianta fondatoare a Ligii Lombarde.