Liderii austrieci sunt ostili dorintei presedintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a avea cat mai multe tari din UE in Zona Euro, Viena avertizand asupra precedentului grecesc, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cancelarul social-democrat Christian Kern, care s-a intalnit cu Liviu Dragnea anul trecut, in 25 noiembrie, cat si cu fostul premier Sorin Grindeanu, pe 9 mai, a declarat ca prioritatile europene ar trebui sa vizeze lupta impotriva fraudei fiscale si a dumpingului social, apreciind ca trebuie strict respectate criteriile de la Maastricht.

"Atat timp cat acest lucru nu este rezolvat, o extindere a zonei euro nu are niciun sens deoarece nu ar face decat sa majoreze problemele", a spus acesta, la postul de radio O1, evocand "exemplul model al Greciei".

In discursul anual privind starea UE de miercuri, Juncker a spus ca euro are "vocatia de a deveni o moneda unica in intreaga Uniune Europeana" si a propus crearea unui "instrument de aderare, care sa ofere asistenta pre-aderare tehnica si, uneori, financiara".

Ministrul conservator al Afacerilor externe, Sebastian Kurz, cotat ca favorit pentru alegerile parlamentare anticipate din 15 octombrie, a agitat si el spectrul grecesc.

"Zona euro si spatiul Schengen sunt deschise tuturor celor care indeplinesc criteriile. Daca aceste criterii nu sunt respectate, nimic nu e posibil. Dorim sa evitam ca situatia greceasca sa se repete", a subliniat el.

Heinz-Christian Strache, liderul principalului partid de opozitie, FPO, extrema dreapta, a reamintit ca o serie de tari din UE nu doresc sa adere la zona euro. "Se vrea obligarea celor care nu doresc", a apreciat el, acuzandu-l pe Juncker ca este un "centralizator" care "nu a invatat nimic din Brexit".

  • Care este parerea ta? Raspunde la SONDAJ.