Agentia pentru calitatea aerului din San Francisco a transmis fostului consulat din oras o notificare de incalcare a legislatiei prin arderea de “gunoaie” fara permisiune, informeaza televiziunea CBS siMoscow Times.

Fum negru iesind din consulatul rus din San FranciscoFoto: Captura CBS

Nori de fum au fost vazuti iesind din cosurile cladirii consulatului pe 1 septembrie, cu o zi inainte sa fie inchisa din ordinul Departamentului de Stat american.

Ordinul de a inchide consulatul din San Francisco si de a reduce activitatile din cladirile auxiliare din Washington si New York a venit dupa ce Rusia a impus Statelor unite sa-si reduca cu sute de persoane numarul diplomatilor din Moscova.

Purtatoarea de cuvant a ministerului rus de externe, Maria Zacharova, a spus ca fumul ce iesea din consulat era rezultatul eforturilor de “conservare a cladirii”, inclusiv prin “inchiderea ferestrelor, tragerea perdelelor, oprirrea apei si a iluminatului, inchiderea usilor si aruncarea gunoiului”.

Unele publicatii au spus insa ca diplomatii rusi probabil ardeau documente inainte sa paraseasca imobilul.

Am emis un act oficial privind incalcarea legii prin arderea gunoiului, a spus marti purtatorul de cuvant al agentiei pentru calitatea aerului din zona, Ralph Borrman.

Acesta a declarat ca departamentul juridic ii va contacta pe diplomatii rusi pentru a “rezolva incalcarea” legii, procedura ce ar putea dura de la cateva saptamani la cateva luni.

Vorbind despre “densitatea si negreala” fumului, Borrman a spus ca “a fost clar ca era vorba de un tip de material sau de gunoi a carui ardere nu este permisa”.

“Era clar ca nu ardeau lemn uscat de foc”, a adaugat el.