Guvernul ungar a respins, luni, o informatie aparuta in presa germana, potrivit careia premierul Viktor Orban ar putea fi deschis fata de o solutie de compromis in problema redistribuirii refugiatilor, dupa alegerile generale care vor avea loc anul viitor in Ungaria, scrie Agerpres, citand agentia MTI.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris ca ideea de "solidaritate flexibila" evocata de Grupul de la Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia) sugereaza ca premierul ungar ar putea adopta o atitudine mai "cooperanta" dupa alegerile legislative din 2018.

Purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a dezmintit insa informatia publicata duminica de ziarul german. El a explicat ca Ungaria respinge din principiu relocarea solicitantilor de azil pe baza de cote: "O tara libera cum este Ungaria nu le poate permite altora sa decida cine sa intre pe teritoriul ei."

Ungaria a contestat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene schema obligatorie de cote care urmareste sa redistribuie intre statele membre 120.000 de refugiati din Italia si Grecia, pentru a mai reduce povara migratiei de pe umerii celor doua tari. CJUE a respins insa miercurea trecuta contestatia Ungariei, mentinand schema blocului comunitar. Premierul Viktor Orban a transmis ulterior ca guvernul sau nu-si va schimba politica restrictiva privind migratia si a promis noi contestatii in justitie.