Vladimir Putin s-a declarat luni favorabil pentru amplasarea unei forte ONU care sa protejeze observatorii ONU in intregul est rebel al Ucrainei, si nu doar pe linia de demarcatie, asa cum sugerase anterior, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

O astfel de amplasare "poate avea loc nu doar pe linia de demarcatie dupa retragerea fortelor si materialului militar al celor doua tabere, dar si in alte locuri unde observatorii OSCE isi conduc inspectiile", a declarat presedintele rus, intr-o convorbire telefonica cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Saptamana trecuta, presedintele rus s-a declarat pentru prima oara favorabil amplasarii de Casti Albastre pentru a asigura securitatea observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in estul Ucrainei, o cerere veche a Kievului.

Intr-un comunicat, Cancelaria germana a precizat ca Angela Merkel a abordat acest subiect cu Putin, "subliniind ca modificari in mandatul (ONU) sunt necesare".

"Presedintele Putin a reactionat de maniera pozitiva si s-a declarat de acord pentru ridicarea limitarii in ceea ce priveste amplasarea misiunii ONU doar pe linia de contact", a adaugat cancelaria germana.

Propunerea presedintelui rus necesita insa ca fortele celor doua tabere si materialele militare sa fie retrase de pe linia de demarcatie, o conditie a acordurilor de pace de la Minsk semnate in februarie 2015 dar departe de a fi respectate in prezent.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a apreciat saptamana trecuta, dupa prima propunere a lui Putin, ca o misiune de mentinere a pacii ar permite un "avans", formuland insa si conditii.

Printre acestea, amplasarea Castilor Albastre "pe intreg teritoriul ocupat, inclusiv partea necontrolata (de Kiev) a granitei ruso-ucrainene" si absenta soldatilor rusi din misiunea ONU.

Conflictul dintre armata ucraineana si rebeli - sustinuti militar de Rusia - s-a soldat cu peste 10.000 de morti in trei ani si jumatate.