Pragul de 300.000 de musulmani rohingya refugiati in Bangladesh pentru a fugi de violentele din Myanmar a fost depasit, a anunatat luni ONU, potrivit AFP.

Minoritatea rohingya fuge din Myanmar din cauza atrocitatilor fortelor guvernuluiFoto: Captura YouTube

"Apreciem la 313.000 numarul de Rohingya sositi in Bangladesh din 25 august", a afirmat Joseph Tripura, purtator de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (HCR).

Duminica, numarul de refugiati era de 294.000. Fluxul Rohingya pare insa sa se reduca in ultimele zile, dupa varful de saptamana trecuta, dar Bangladeshul se confrunta cu o criza umanitara, taberele fiind suprapopulate.

Tot luni, seful HCR, Zeid Ra'ad Al Hussein, a afirmat ca tratamentul la care este supusa minoritatea rohingya poate fi denumit "un exemplu clasic de purificare etnica".

Consiliul pentru drepturile omului al ONU a infiintat in 24 martie "o misiune internationala independenta" pentru a ancheta abuzurile care ar fi comise de armata, dar Myanmar a refuzat accesul acestora.

"Myanmar a refuzat accesul anchetatorilor (...), evaluarea actuala a situatiei nu poate fi realizata in intregime, dar situatia pare un exemplu clasic de purificare etnica", a spus Zeid.

Totul a inceput cu atacurile rebelilor rohingya impotriva politiei birmaneze, in 25 august, care au declansat o represiune a armatei. Bilantul este de cel putin 500 de morti, majoritatea rohingya, potrivit armatei, dar ONU estimeaza numarul la cel putin dublu.

Rebelii au anuntat duminica o incetare unilaterala a focului de o luna, dar guvernul birmanez a replicat ca nu negociaza cu "teroristii".

Tratati drept straini in Myanmar, o tara in proportie de peste 90% budista, Rohingya sunt apatrizi desi unii dintre ei traiesc aici de generatii intregi.