Coreea de Nord si Siria sunt suspectate de un grup de experti ONU de o posibila colaborare in domeniul armelor chimice si rachetelor, scrie Agerpres, citand agentia Yonhap. Un raport redactat de o comisie formata din 8 experti ai ONU arata ca are loc o ancheta in acest caz.

Suspiciunile de cooperare intre Phenian si Damasc, cu incalcarea rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, au fost dezvaluite sambata, cu doua zile inaintea reuniunii de luni a Consiliului de Securitate, in cadrul careia Statele Unite vor incearca sa impuna noi sanctiuni economice impotriva Coreei de Nord, dupa cel de-al saselea sau test nuclear, efectuat in urma cu o saptamana.

Raportul se refera la fapte din perioada 2 februarie - 5 august. Doua state membre ONU au interzis livrari in Siria, deoarece aveau motive sa considere ca expeditorul era KOMID, corporatia nord-coreeana pentru dezvoltarea mineritului, care este de fapt principalul comerciant de armament si exportator de echipamente legate de rachetele balistice si armele conventionale. Ca destinatari figurau entitati siriene considerate de Uniunea Europeana si SUA, ca acoperiri pentru Centrul de Studii si Cercetari Stiintifice al Siriei, care raspunde, potrivit unor membri ai ONU, de programul sirian de inarmare chimica. Centrul a mai cooperat cu KOMID pentru transferul unor articole interzise, afirma autorii raportului.